Adana Okuyor projesi, okuma kültürünü toplumun her kesimine yaymayı amaçlıyor. Bu projeyle şehrin her köşesinin kitapların aydınlığıyla buluşturulması, parkların, meydanların ve sınıfların birer okuma alanına dönüştürülmesi hedefleniyor.
Projenin Gerekçesi
Türkiye'de kitap okuma oranları, dünya ortalamasının altındadır. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) 2022 yılı verilerine göre, Türkiye, kitap okuma oranında 86. sırada yer alıyor. Türkiye'de 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor. Bu rakam, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde 100 kişiden 10'unun kitap okuduğu gerçeğiyle karşılaştırıldığında oldukça düşüktür.
Ülkemizde okumaya yönelik bir kültürel mirasın olmaması, kitap okuma alışkanlığının yaygınlaşmasını engellemektedir. Hazırlanan proje çerçevesinde ilimizde bulunan okulların öğrenci, öğretmen, idareci ve tüm okul toplumunun 2024/2025 eğitim öğretim yılı boyunca kitap okuma saatlerinde aktif okuma yapmaları sağlanacaktır. Kültürel ve manevi dinamikleri açısından “oku” kavramına yabancı olmayan bir milletin kitaptan uzak yaşaması düşünülemez. Bu doğrultuda okuma faaliyetleri ile, öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve onların kişisel, sosyal ve akademik gelişimlerine katkıda bulunmak amaçlanmıştır.
Kitap okumak, öğrencilerin:
Kitap okuma projesi, öğrencilerin bu beceri ve yeteneklerini geliştirmelerine, öğrencilerin kitap okumayı bir yaşam tarzı haline getirmelerine yardımcı olacaktır. Kitap okuma alışkanlığı, öğrencilerin akademik, kişisel ve profesyonel yaşamlarında başarıya ulaşmalarına yardımcı olacak önemli bir beceridir.
Projenin Amaç ve Hedefleri
Öğrencilere düzenli kitap okuma alışkanlığının kazandırılması amacıyla her gün bir ders saati süresince kitap okuma faaliyeti uygulanarak, 1 yıl içerisinde;
Projenin Hedef Kitlesi